Medium bb5e18ce e127 4ee4 9142 c8fc44bf3fd7
NaslovnicaPath arrowVijesti

Ponosno predstavljamo ovogodišnje laureate Nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2023.!

Ovogodišnji dobitnici i dobitnice Nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2023 su:

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2023. dodijeljena je sa zahvalnošću:

Mandi Prišing - za doprinos solidarnom i hrabrom građenju mira usred rata: građenju mostova preko crte bojišnice, preko podjela koju je rat unio među ljude, preko egzistencijalnih strahova i mržnje, a posebno za prijenos mirovnog rada na poslijeratne generacija mladih.

Branki Vierda - za hrabar, ustrajan, mirotvorno kreativan doprinos povezivanju, osnaživanju i zajedničkom djelovanju mladih iz Hrvatske i drugih postjugoslavenskih država koji ratnom i postratnom nasljeđu prilaze kao prilici za izgradnju mira, pomirenja, priznavanja odgovornosti i vlastitih pogrešaka, borbu protiv nacionalizma kao i jačanju uloge mladih u izgradnji demokratskog društva.

 

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2023. dodijeljeno je sa zahvalnošću inicijativi

Hrvatska udruga za medijaciju:

- za dvadesetogodišnji, entuzijastičan, ustrajan, stručan i mirotvorno kreativan rad na širenju ideje i vizije medijacije. Zahvalni smo za sve one, a ima ih veliki broj, koji su u susretu s članicama i članovima HUM-a, s medijacijom, medijatorima i podukom o medijaciji osnaživani za promjenu perspektive i pogleda na svijet. Za svijet suradnje u kojemu sukob nije samo prijetnja nego i prilika da svima bude bolje i da postanu boljima.

Priznanje za KNJIGU GODINE 2022./2023. dodijeljeno je sa zahvalnošću:

Igoru Belešu - za antiratni roman "Listanje kupusa", HANA COM, 2023. koja kroz glas djece iz Borova naselja istražuje suštinu patnje, tuge i užasa rata. Izražava gubitak onoga što je u nevino doba odrastanja najvažnije: ljubav, škola, raspust i prijateljstvo. Prijateljstvo prije svega.

Radi Radovanoviću - za roman "Smeh pod vešalima", Kruzak, 2022. koji kao historijski dokument i slika rata i srpskog društva, pruža uvid u ono što ljudi nisu željeli znati o ratu na Kosovu. U vrijeme eskalacije nasilja u drugim ratovima, knjiga postavlja važna pitanja o ratu i ratnim društvima.

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2023. dodijeljeno je sa zahvalnošću dvjema školama:

Učenicima i učiteljima Osnovne škole Gustav Krklec Zagreb - za dugogodišnji angažman u odgojno-obrazovnoj podršci djeci izbjeglicama te njihovoj integraciji u školu i lokalnu zajednicu. Za pionirsko iskustvo i razvijanje dobre prakse integracije djece izbjeglica u škole, pokazujući da otvorenost za drugoga obogaćuje zajednicu.

Učenicima i učiteljima Osnovne škole Petar Zrinski Čabar - za pružanje jednakih šansi i prilika svim učenicima, unatoč tome što se nalaze u malom, od velikih gradova udaljenom mjestu. Škola je prepoznata zbog svoje predanosti razvoju sposobnosti, znanja i vještina učenika te poticanja suživota, prihvaćanja različitosti i mira.