News default img
NaslovnicaPath arrowVijesti

Javni poziv za nominacije za mirovnu Nagradu i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2023.

Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić“ su namijenjeni pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj i njenom okruženju te uključuje i inicijative iz zemalja Zapadnog Balkana koje imaju utjecaj na izgradnju mira u Republici Hrvatskoj.

Kategorije:

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” namijenjena je pojedincima/kama za njihovo djelovanje u Republici Hrvatskoj, odnosno za djelovanje koje ima utjecaj na izgradnju održivog mira i kulture nenasilja u Republici Hrvatskoj i njenom okruženju, zemljama Zapadnog Balkana. Nagrada je priznanje za ustrajan, hrabar i uključiv otpor nasilju, za primjenu nenasilnih metoda u zaštiti i promicanju ljudskih prava i sloboda, transformaciji društvenih sukoba i prijepora te za poticanje kreativnih, solidarnih i suradničkih odgovora na prijetnje miroljubivom održivom razvoju

Nagradu čine plaketa-zahvalnica te novčani iznos od 700,00 EUR. Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” namijenjeno je pojedincima/kama, organizacijama, društvima, građanskim i drugim inicijativama koje u Hrvatskoj i njezinu okruženju, zemljama Zapadnog Balkana promiču mirotvorstvo, nenasilje i zaštitu ljudskih prava: za njihov otpor nasilju; za primjenu nenasilnih metoda u zaštiti i promicanju ljudskih prava i sloboda, rješavanju društvenih sukoba prijepora kao i za kreativne pristupe i postignuća u izgradnji održivog mira u lokalnoj zajednici; putem društveno angažirane umjetnosti; poticanjem društvenog, ekumenskog i međureligijskog dijaloga; nenasilnim akcijama i sl.

Priznanje čini plaketa - zahvalnica. Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje “Krunoslav Sukić” KNJIGA GODINE 2022./2023.g dobivaju autori/ce knjige objavljene u HR ili u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana koja se ističe svojim doprinosom stvaranju ozračja boljeg razumijevanja i motivacije za mirotvorstvo, nenasilno djelovanje, zaštitu i promociju ljudskih prava i razvoj civilnoga društva.

Priznanje čini plaketa - zahvalnica. Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje “Krunoslav Sukić” MIROTVORNA ŠKOLA namijenjeno je osnovnim i srednjim školama koje promiču odgoj za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluju u unapređivanju života i održivog razvoja svoje školske i lokalne zajednice.

Priznanje čine plaketa-zahvalnica te nagradna edukativno-studijska posjeta grupe učenika/ca i nastavnica/ka nagrađene škole Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi. Obrazac možete preuzeti ovdje

 

 

Nominacije dostaviti zaključno s 5. studenim 2023. na prijava-nagrada@centar-za-mir.hr  ili poštom na adresu Centar za mir, nenasilje i ljudska prava –Osijek, Trg A. Šenoe 1, 31000 Osijek

 

Nagrada i priznanja će dobitnicima/ama biti uručeni 7. prosinca 2023. u Osijeku povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Ocjenjivački odbor Nagrade: Goran Božičević, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić, Otto Raffai, Franka Sukić i Lora Vidović, te Tanja Jakovac za ocjenu prijedloga Priznanja Mirotvorna škola.

Predlagati mogu fizičke i pravne osobe.

Pravilnik

 

Kontakt: Natalija Havelka: nagrada@centar-za-mir.hr ; +385 91 619 4880