News default img
NaslovnicaPath arrowVijesti

Poziv na prekid vatre i uspostavu primirja u svijetu

Laureati mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ podržavaju poziv Glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu. Pandemija virusa COVID - 19 globalna je prijetnja te je potrebna „pansolidarnost“. Ohrabruje što inicijativa za uspostavu primirja dobiva sve širu podršku - od građana diljem svijeta, organizacija, političkih dionika i vjerskih vođa. Očekujemo, te s pažnjom pratimo, priželjkivane reakcije podrške od strane Predsjednika, Vlade i Sabora Republike Hrvatske; HAZU-a, Sveučilišta i učilišta, sindikata i vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Iz izjave: Pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 globalna je prijetnja kakvoj do sada nismo bili izloženi. Taj izazov zahtijeva zajednički odgovor koji nikoga ne treba ostaviti po strani - za učinkovitu borbu protiv pandemije potrebna je pansolidarnost. Logičan odgovor na to je inicijativa Glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na „pravu borbu naših života“.

António Guterres ističe: „Ne zaboravimo da je u zemljama poharanima ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.“ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji, a time i spriječiti stvaranje novih žarišta pandemije.

Okončanjem ratova radi solidarnosti višestruko bi se ojačao imunitet cijele svjetske zajednice. Ujedno, to bi bio značajan iskorak prema obnovi povjerenja i izgradnji mira između strana u oružanim sukobima. Ovo je prilika za iskorak prema miru koji nije samo odsustvo rata već miru u širem smislu, miru koji uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje u kontekstu klimatske krize, miru utemeljenom na odgovornosti i transparentnosti, izgradnji povjerenja i pomirenju, uključivosti i jednakosti. Ovo je poziv na građansko sudjelovanje i suradnju.

Držimo važnim uočiti i uzeti u obzir kako nas pandemija COVID-19 i odgovori na nju  pomiču od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome sigurnosti čovječanstva u cjelini, koji podrazumijeva poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, a temelji se na socijalnoj pravdi uz očuvanje Zemlje kao zajedničkog doma. Ohrabruje velik kapacitet i potencijal, ali i hrabrost i inovativnost za ovako duboke promjene, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Ovo je povijesna prilika za svakoga od nas i sve nas za iskaz solidarnosti s najranjivijima tako što ćemo dati podršku trenutnom prekidu oružanih sukoba i uspostavi primirja u cijelom svijetu.

Inicijativu Antónia Guterresa su, između ostalih, podržali i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, papa Franjo i sve veći broj organizacija, institucija i ljudi.

Zbog snage utjecaja i odgovornosti koje imaju, posebno su na to pozvani Vlada RH koja je predsjedavajuća država Vijeća EU, Predsjednik RH i Hrvatski sabor.

Snaga ljudi očituje se kroz solidarnost koja je već na dijelu.

Mir je spontano nagnuće prema solidarnosti! Mir je i u našim rukama!