News default img
NaslovnicaPath arrowVijesti

Dodijeljene Nagrada i priznanja za 2011.

Nagradu su dobili Ljiljana Gehrecke, Peter Kuzmič i Veljko Vičević. Priznanje za rad u zajednici dobila je Oš "Milan Brozovi" Kastav, Priznanje za nenasilnu akciju godine uručeno je Udruzi navijača NK Zagreba"Bijeli anđeli". Slavko Golstein dobio je Priznanje za knjigu desetljeća , 41 Godina koja se vraća.

Svečanost dodjele Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskihprava „Krunoslav Sukić“ održana je na Međunarodni dan ljudskih prava u subotu, 10.prosinca 2011. godine, u Osijeku.

Ove godine su po treći put dodjeljeni Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić\\\". Ove godine je dodjeljeno i Priznanje „Krunoslav Sukić“ za knjigu koja je u proteklom desetljeću pridonijela ozračju mirotvorstva i kulture nenasilja, promociji ljudskih prava.

Prvi dobitnici Nagrade su Ladislav Bognar (2009.g.) i Jadranka Reihl Kir (2010.g.). Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ u lokalnoj zajednici dobila je Ana Matijević (2010.g.). a Priznanje za nenasilnu akciju godine „Krunoslav Sukić“ dobili su Nezavisna studenska inicijativa (2009.) i Građanska inicijativa „Ne damo Varšavsku“ (2010.g.).

 

Dobitnici Nagrade 2011.

Ljiljana Gehrecke – za posvećenost ublažavanju trauma od rata i oporavku ljudi, odnosa i zajednice u Vukovaru koji je usmjeren prema istinskom zajedništvu. Njezin je rad podrška ljudima a, ujedno, dragocijen je za buduće generacije.

Peter Kuzmič - za ustrajno promicanje svjetonazorskog i vjerskog pluralizma i dijaloga: nastojeći prema istini putem javnog dijaloga pridonosi oblikovanju demokratske i mirotvorne kulture u Hrvatskoj.

Veljko Vičević – za otvaranje i uspostavu dijaloga između udruga veterana Domovinskog rata i organizacija civilnoga društva, posebno u odnosu na regionalne procese suočavanja s prošlošću i inicijative za REKOM (Regionalna komisija zautvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001.g.).

 

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednicije

dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Osnovne škole „Milan Brozović“ iz Kastva – za povezivanje odgoja i obrazovanja za mir s građanskom uključenošću za dobrobit zajednice – za akcije solidarnosti i za uvođenje učeničke medijacije. Njihov moto je:    NEKA RATIŠTA POSTANU IGRALIŠTA, A IGRALIŠTA MIRILIŠTA“

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za nenasilnu akciju

dodijeljeno je Udruzi navijača NK Zagreba \"Bijeli anđeli za akciju „TJEDAN BORBE PROTIV RASIZMA U NOGOMETU-BIJELI ANĐELI“  kojom su pridonijeli borbi protiv raznih primitivizama u društvu i nogometu: protiv mržnje, nasilja, diskriminacije, rasizma, fašizma, homofobije, i drugih stvari kojima nije mjesto u sportu i nogometu. Svojim postupcima u gledalištu i isticanjem transparenata „Nitko nije ilegalan“ , „Nogometom protiv homofobije“ „ te “Pokažimo rasizmu crveni karton“ iskazali su kulturu gostoljubivosti i poštovanje drugog, različitog, suosjećanje prema onima kojima je lošije nego nama.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za knjigu desetljeća iz područja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja i ljudskih prava 

dodijeljeno je Slavku Goldsteinu za knjigu „41 Godina koja se vraća“ , Novi Liber 2007.g
Slavko Goldstein u knjizi trezveno i smireno pokušava iznaći korijene zla i objasniti mlađim generacijama koliko nesnošljivost može uzrokovati odnosno donijeti nova zla. Stoga se referira i na rat u Hrvatskoj početkom devedesetih, dajući jedan od najboljih pregleda hrvatsko-srpskih odnosa na primjeru dva sela (Prkosa i Banskog Kovačevca). Knjiga je doživjela dva izdanja, bila feljtonizirana i prikazana u više navrata u zemlji iinozemstvu, ubrzo izlazi englesko i srpsko izdanje, u pripremi su i neka druga inozemna izdanja.