Medium ece8ed7e 00eb 4a5f bc9c 3844863fc710
NaslovnicaPath arrowVijesti

Čestitke laureatima 2019

S radošću i poštovanjem objavljujemo laureate 2019! Zahvala i proslava 12. 12. 2019.g. u 12 satisvečana sala HNK u Osijeku. Pridružite se!

 za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2019

Boženi (Božici) Ciboci

za doprinos izgradnji mira nakon rata ustrajnim, a samozatajnim istraživačkim radom na utvrđivanju ljudskih gubitaka koji je dodir nade za obitelji žrtava, poputnina budućim generacijama i jamstvo vjerodostojnosti civilnih inicijativa.

 

 

Priznanje  za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2019

Dodijeljena su četiri Priznanja:

 

Inicijativi #spasime

za otpor nasilju i pokretanje nezamislivo kreativne snage davanja od srca, solidarnosti, povezivanja i suradnje kojima nenasilnim metodama napredujemo prema društvenim odnosima ravnopravnog dostojanstva za žene i djevojčice.

Snježani Prijić-Samaržiji

 za prepoznavanje potrebe te otvaranje prostora suradnje akademske zajednice s društvenom u stvaranju institucionalne podrške studiranju, izgradnji, očuvanju i unaprjeđivanju mira.

Centru za nenasilnu akciju

za dugogodišnji nenasilan rad na uključivanju pojedinaca, posebnih grupacija i veterana iz svih strana u ratu u  mirovno obrazovanje, dijalog, suradnju i komemoracije koje otvaraju i osvajaju emancipirajući prostor inkluzivne kulture sjećanja koja vodi pomirenju.

dodijeljeno je posthumno Marijani Mitrović   

da sa zahvalnošću proslavimo bujanje života, radosti i samosvijesti učenika, kolega, branitelja i mirovnih aktivista čiji su životi promijenjeni i trajno obogaćeni susretom s Marijanom. Ona je lučonoša onoga što danas zovemo odnosom ravnopravnog dostojanstva. Njena želja, ljudska i stručna podrška da svi još dalje i stalno učimo i činimo svijet boljim mjestom učinile su je kamenom temeljcem suvremenog odgoja i obrazovanja u Osijeku, Slavoniji, ali i mnogo šire.

 

 

Priznanje „Krunoslav Sukić“ KNJIGA GODINE 2018./2019.

Dodijeljeno je trima knjigama:

 

Hrvoju Klasiću za knjigu Bijelo na crno, 

za štivo koje ima potencijal pobuditi propitivanje savjesti nas građana i našega društva; koje poziva slijediti misiju istraživanja povijesti radi dosezanja istine i radi  sadašnjosti, a za bolju budućnost.

 

Luki Tomcu za knjigu Stories from the Front Lines of Climate Change – 1 °c rising 

koja fotografijom, pričama pojedinaca, narativima zajednica i degradiranih čitavih ekosustava vodi u smo srce klimatske krize - ispunjava nas tugom, ali i nadom u pozitivnu promjenu koja leži u ljudima.

Hrvoju Polanu, Vikotoru Ivančiću i Nemanji Stjepanoviću za knjigu

Iza sedam logora: od zločina do kulture zločina

za knjigu koja izaziva nelagodu, ali je dragocjen prilog i putokaz za daljnja istraživanja i tematiziranja prešućenih dijelova vlastite povijesti nužnih za procese koje dovode do suočavanja s prošlošću, a time i do toliko potrebnoga pomirenja. Ova knjiga pomaže tražiti odgovore na pitanja koja ne bi trebala ostati samo retorička: „Što nam se to dogodilo, i kako je moguće da nam se to dogodilo?“.

 

 

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2019.

dodijeljeno je sa zahvalnošću dvijema školama:

 

učenicima i učiteljima Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar  

 za zajedništvo u poduhvatu da njihova škola postane učeća zajednica za mir – mjesto stjecanja znanja i usvajanja stavova i vještina koje njeguju međusobne odnose, onemogućuju nasilje a osnažuju za nenasilne obrasce odgovornog građanstva, prijateljstvo, solidarnost i suradnju

 

učenicima i učiteljima  Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja,  

primjer su kako se uvažavanje i proslava različitosti te mirotvorno djelovanje vraćaju kao osjećaj sigurnosti,  radosti, prijateljstva i solidarnosti koje se iz škole „prelijevaju“ na na obitelj, prirodu i zajednicu.