News default img
NaslovnicaPath arrowVijesti

2016 Studijski boravak Ekonomske i turističke škole

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2015 je dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomske i turističke škole Daruvar.Osim poveljom, škola dobitnica priznanja, nagrađena je studijsko-edukativnim posjetom istočnoj Hrvatskoj. U Osijeku-Vukovaru  - Dalju boravili su od 11. do 16. ožujka 2016. Završni seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMO posjetili su Princ Charles i nadvojvatkinja od Cromwella.

Studijska posjeta je podrška učenicima i nastavnicima škole da ojačaju svoje mirovne kapacitete dodatnim znanjima i vještinama upravljanja sukobom, vršnjačke medijacije i nenasilnog djelovanja te povezivanjem i razmjenom s drugim školama, institucijama i organizacijama civilnoga društva. 

Program studijskog posjeta oblikovan je u odnosu na interese škole i sadrži nekoliko ključnih elemenata: trening iz vršnjačke medijacije i kreativnog rješavanja sukoba; učenje iz iskustva stradanja u Domovinskom ratu i poduhvata mirnog završetka rata; proširivanje znanja - o vučedolskoj kulturi i posjeta znastveno kulturnom centru \"Milutin Milanković\"; susretima za pet srednjih škola iz Osijeka koje imaju isto odgojno usmjerenje prema mirotvorstvu; te nekoliko udruga koje svojim radom doprinosi boljem životu zajednice, uključujući brigu za napuštene životinje.

Završni seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMA posvećen je razmišljanjima o pitanju kako ja doprinosim miru. Razgovor su vodili učenici nagrađene škole, Ekonomske i turističke škole Daruvar i učenici i nastavnici pet srednjih škola iz Osijeka. Uvodničari/ke:

            Marijan Gubina: (Auxsillium): Što mogu učiniti za mir - od zatočenika logora do promicatelja nenasilja

                Irena Mikulić (PRONI): Mladi i nenasilje -što mi mladi možemo učiniti za mir?

                Mirza ef. Delić: medžlis islamske zajednice Osijek, glavni imam: Kako premostiti predrasude? Islam i nenasilje

                Katarina Kruhonja (Mirovna Nagrada „Krunoslav Sukić“): Mirotvorna škola - što je to?

Seminar su posjetili princ Charles i nadvojvotkinja od Cromwella.

Projekt Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA provodi Centar za mir, nenasilje i ljudska prava-Osijek u partnerstvu s MSvijetom - medijacijskim centrom i uz sudjelovanje više organizacija, institucija i škola:  udruga „Pobjede“, udruga „Auksilium“, Ambasada lokalne demokracije, Nansen dijalog centar, Proni centar, Fade In, Ekonomska škola Osijek, Građevinska škola Osijek, Medicinska škola Osijek, Trgovačka škola Osijek, Matematička gimnazija, a uz financijsku podršku Zaklade za razvoj civilnoga društva.