Medium cef6412f 9bac 4742 a3db d9c76d026bd7
HomepagePath arrowNews

Prvi koraci Foruma MIROTVORNA ŠKOLA

Prvi Forum MIROTVORNA ŠKOLA okupio je u Osijeku učenike i nastavnike četrnaest osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koje njeguju mirotvorstvo i nominirane su za Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA. Razmijenili su dobre prakse, razgovarali o tome što je njihova osobna zvijezda vodilja u mirotvorstvu a što to njihovu školu čini školom u koju se rado ide, koje prakse napustiti a što žele unaprijediti...Upoznali su se, povezali i dogovorili da se nastave okupljati putem Foruma. Skup su pozdravili gradonačelnik Osijeka, g.Ivan Vrkić i zamjenik Županije osječko-baranjske, g. Petar Lagator.

Forum MIROTVORNA ŠKOLA je inicijativa izrasla iz Priznanja MIROTVORNA ŠKOLA koju Centar za mir dodjeljuje treću godinu u sklopu mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“. Do sada je za to priznanje nominirano 30 škola iz 13 županija Republike Hrvatske.

Kao podršku školama koje njeguju mirotvorstvo Forum pokreću i razvijaju organizacije iz Osijeka i Vukovara koje kroz svoja dugogodišnja djelovanja osnažuju mlade za aktivno sudjelovanje u izgradnji mira. To su Centar za mir-Osijek, Msvijet-centar za medijaciju-Osijek, Udruga Auxilium, Agencija lokalne demokracije, Udruga Pobjede i Europski dom Vukovar.

Međusobni susret učenika i nastavnika koji u različitim sredinama njeguju mirotvorstvo u svojim školama i zajednicama bio je poticajan - otkrili su da su dio širih i raširenijih nastojanja, inspiriralo ih je čuti različita iskustva, govorili su o izazovima i načinima kako na njih odgovaraju... bilo im je malo vremena - samo jedan dan!

Skup se razišao s uvjerenjem da će zajednički nastaviti stvarati prostor susreta, razmjene, učenja .... okvirno su dogovoreni sljedeći zajednički koraci ......možda \"putujući\" Forum MIROTVORNA ŠKOLA - svake godine u drugoj školi...

 

Bilo je zanimljivo upoznati se!