News default img
HomepagePath arrowNews

Objavljeni laureati Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021.

Objavljeni laureati Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021. Nagrada je dodijeljena Mirjani Bilopavlović i Lori Vidović. Priznanja dobivaju kampanja „Moje mjesto pod suncem“, Mirovni inštitut Ljubljana, Melanija Mešić posthumno. Priznanje KNJIGA GODINE ide Ivani Bodržić za roman „Sinovi, kćeri“ i Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir“. Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja MIROTVORNA ŠKOLA 2021. Čestitamo!

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021.

 

dodijeljena je sa zahvalnošću dvjema izvanrednim ženama:

 

Miri Bilopavlović - Mirjani - za četvrt stoljeća angažirane, pouzdane i uključive mirovne prisutnosti u zaštiti ranjivih skupina, promoviranju kulture mira, različitosti i jednakopravnosti te pravima nacionalnih manjina.

Lori Vidović - za izuzetan doprinos i osobni pečat zaštiti ljudskih prava za vrijeme mandata Pučke pravobraniteljice.

 

Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021.

 

dodijeljena su sa zahvalnošću:

 

Centru za kulturu dijaloga za kampanju i program Moje mjesto pod suncem, za kreativan, osnažujući i povezujući način ublažavanja i rješavanja dječjeg siromaštva.

Mirovnom inštitutu iz Ljubljane - za trideset godina neprekinutog stvaranja, afirmiranja i prakticiranja mirovne kulture.

posthumnoMelaniji Mešić za mladalački kreativan a mudar i ustrajan aktivizam koji je pridonio i koji inspirira i ohrabruje na nove načine borbe za pravednije društvo.

 

Priznanje za KNJIGU GODINE 2020./2021.

 

dodijeljeno je sa zahvalnošću

 

Ivani Bodrožić za roman „Sinovi, kćeri“: Naklada Hermes , 2020. koji je hrabra i minuciozna odiseja u poharana srca onih koji su marginalizirani u bešćutnom društvu. Ili trpe izravni prezir i brutalno nasilje radi svoje drukčijosti – spolne, rasne, obrazovne, ekonomske.

Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir“: HENA COM, 2021., koji je upisao Josipa Reihla Kira u našu trajnu memoriju, pridonoseći da nepodnošljiva stvarnost koju ne možemo promijeniti poprimi bar minimalan ljudski oblik. Roman oblikuje priču o zločincu i žrtvi, o likividatoru i likvidiranom, ne upadajući u crno-bijele uskogrudnosti. Nego pristupajući i Kiru i njegovom ubojici s pozicija običnih ljudi bačenih u žrvanj bratoubilačkog rata i tragičan apsurd izbora između pojedinačnih identiteta i masovnih svrstavanja bezdušja.

 

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2021.

 

dodijeljeno je sa zahvalnošću

 

Učenicima i učiteljima Srednje škole Glina - za višegodišnje ustrajno nastojanje da njihova škola postane zajednica utemeljena na uvažavajućim odnosima, suradnji i solidarnosti između nastavnika, učenika i cjelokupne zajednice.

Učenicima i učiteljima I. Gimnazije Zagreb - kao primjer kako škola koja u je u srce vizije stavila čovjeka i čovječnost njegujući znanje, solidarnost, identitet i odgovornost pridonosi jačanju mirotvornih odnosa i kapaciteta svojih učenika, cijele škole i zajednice.

', '', ''), (154, 1, 'Svečana dodjela, zahvala i proslava 2021.', '', 'Svečana dodjela, zahvala i proslava laureta Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021. a biti će 9. prosinca u 12 sati u Kulturnom centru Osijek, Kneza Trpimira 2 uz prijenos uživo. Zanimljiv je i radni dio programa!', '

Nagrada „Krunoslav Sukić“ 2021.

Svečana dodjela, zahvala i proslava

Kulturni centar Osijek

Kneza Trpimira 2

9. prosinca 2021.,12 sati

 

Laureate će pozdraviti:

Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka

Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije

Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice

NJ.E. Mr. Haakon Blankenborg, Veleposlanik Kraljevstva Norveške

NJ.E. Mr. Simon derek Thomas, Veleposlanik Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske

Dr.sc. Nikola Biliškov, ambasador Klimatskog pakta Europske unije, laureat Nagrade “Krunoslav Sukić”2016.

 

Laureati

Glazbeni ugođaj: učenici glazbene škole Franjo Kuhač Osijek

Katarina Kruhonja, Odbor Nagrade: Zahvala – jedna milja više

Prijenos uživo: https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic

 

Radni program

Srijeda, 8. prosinca u 19:00 - Društveni atelje, Županijska 11 (dvorišna zgrada)

Tribina: Climate Collage – razgovor s dr.sc. Nikola Biliškov, ambasadorom Klimatskog pakta Europske unije i članom Znanstvenici za klimu Hrvatska, dobitnik Priznanja “Krunoslav Sukić” (2016.)

Četvrtak, 9. prosinca u 18:00 – Kulturni centar Osijek, Kneza Trpimira 2

Projekcija “U IME OCA” dokumentarno-plesna kazališna predstava o djeci rođenoj u ratu u BiH.

Razgovor: Darrel Toulon, umjetnički direktor predstave U IME OCA, The Alpha Group (Austria)Ajna Jusić, Predsjednica udruženja Zaboravljena djeca rata (BiH)

Petak, 10. prosinca 10 - 15:00 – Kulturni centar Osijek, Kneza Trpimira 2

Regionalni Dijaloški forum: DJECA ROĐENA IZ RATA

Petak, 10. prosinca u 19:00 - Društveni atelje, Županijska 11 (dvorišna zgrada)

Dijaloški forum: POLITIKE NENASILJA – NUŽNOST ILI UTOPIJA

Razgovor o mogućnostima i dilemama nenasilnog političkog djelovanja.Sudjeluju: dr.sc. Ana Raffai, Julijana Mladenovska-Tešija drs, Sonja Kersten, Katarina Kruhonja, Otto Raffai i Goran Božičević

 

Radi epidemioloških mjera skupovi su ograničeni na 35 – 50 sudionika uz Covid putovnice ili negativan Covid test.