Krunoslav Sukić

PUBLIKACIJE

Knjiga godine - 2015
knjiga godine

Boris Pavelić: Smijeh slobode:uvod u Feral Tribune, Naklada Adamić, Rijeka 2015.                           ISBN 978-953-219-492-0 

Knjiga je dobila Priznanje  za KNJIGU GODINE 2015 dodijeljeno  za izuzetan istraživački, stručni i znanstveni doprinos na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj.

Priznanje ide za originalan autorski rad, koji plijeni pažnju iako je analitičan, zanimljiv poput trilera, temeljit gotovo kao enciklopedija. Boris Pavelić je uspio u teškom zadatku, othrvati se da ga količina i atraktivnost materijala nadvlada ali i oduprijeti se izazovu da on izađe kao pobjednik.

Uspio je ruku pod ruku, znalački i ljudski, izvući Feral pred svjetla javnosti i suočiti s njime one koji su ga čitali i voljeli, ali i one koji ga nisu voljeli, a možda najviše one koji ga nisu poznavali.

Knjiga na 700 stranica podrobno opisuje fenomen i djelovanje političko-satiričnog lista Feral Tribune od nastanka davne 1983. kao humorističkog podlistka Nedjeljne Dalmacije pa sve do gašenja samostalnog tjednika 2008. godine. Ovaj poduhvat Borisa Pavelića vidimo kao poticaj i poziv otvaranju rasprava i istraživanja koji su do sada izostajali  - za politologe, sociologe, novinare, povjesničare, istraživače jezika i književnosti te, dakako, za teoretičare i praktičare nenasilnog otpora i nenasilnog društvenog djelovanja. Primjer je iz koga valja učiti o društvenim, političkim, psihološkim učincima oštre, rekli bismo bespoštedne političke satire. Kako je to bila i nakana autora, ovim mu priznanjem želimo u tome dati podršku!

Dezerter - Dinko Telećan

Dinko Telećan, Algoritam 2013. 
Knjiga je dobila Priznanje za KNJIGU GODINE 2014 godine.

Priča o Miri i Borisu dvojici prijatelja čiji se putevi razilaze na neočekivane načine, o hrvatskom nacionalnom buđenju u ranim 90ima, putovanjima, duhovnosti, prijateljstvu s neprijateljem, susretima vjera, kultura  običaja, putovanja prema samom sebi. Antiratne poruke su u knjizi prirodne, mnogi ih čitatelj neće takvima nazvati, jer se radi o filozofskoj knjizi koja se, zanimljivo, važnim dijelom događa u Zadru u doba prije i nakon Domovinskog rata. Politike u knjizi nema ali je sama knjiga politična, na mudar i dubok način, nudeći nam naizgled uzgredne uvide u niz tema koje i danas opterećuju hrvatsku sadašnjost: identiteti, etnička pripadnost, pogotovo ako ste ne-Hrvat, odnosi sa Srbima, poslijeratni izazovi branitelja, smisao i motivi životnih odabira, smisao življenja, bijeg od sebe ali i od svoje sredine.

Humana i suptilno provokativna knjiga, suvremena a sve vremenska, koja tabu teme s takvom lakoćom podastire pred hrvatsku javnost da se ona, na sebi svojstven način, nastavlja praviti da to ne primjećuje.

Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj tijekom  90-ih

Ante Lešaja, Profil, Srpsko Narodno Vijeće, 2012.

Knjiga je dobila Priznanje "Krunoslav Sukić" za KNJIGU GODINE 2013.

KNJIGOCID je plod višegodišnjeg temeljitog istraživanja i dugotrajnog rada Ante Lešaje na dokumentiranju uništavanja, isključivanja knjiga na ćirilici te ideološki nepodobnih djela iz knjižnica u vrijeme rata i poraća...

Zrcalo sjećanja: ispravno pamćenje u nasilnom svijetu

Miroslav Volf, Ex Libris, 2012.

Knjiga je dobila Priznanje "Krunoslav Sukić" za KNJIGU GODINE 2013.

ZRCALO SJEĆANJA – ispravno pamćenje u nasilnu svijetu, Miroslava Volfa je teološko meditativna knjiga koja nudi promišljanje politike  ispravnoga pamćenja koje otvara prostor opraštanju i pokajanju, odnosno građenju kultura sjećanja koja podržava preobrazbu odnosa od neprijateljstva ka povjerenju. Ispravno pamćenje se, prema autoru, temelji se, na težnji za istinom...


Antiratna kampanja 1991. - 2011. Neispričana povijest

uredili Vesna Janković i Nikola Mokrović, Dokumenta, 2011.
Knjiga je dobila Priznanje "Krunoslav Sukić" za KNJIGU GODINE 2011./2012.

Knjiga daje pregled rada i djelovanja mreže organizacija civilnoga društva (mirovnog pokreta) koja je u najtežim ratnim i poratnim godinama visoko držala luču mirotvorsta i nenasilja i polučila značajne rezultate. Knjiga je u svakom slučaju inspiracija za nove generacije da se angažiraju na naporima za eliminaciju nasilja i građenje kulture mira.

 

1941. Godina koja se vraća
Slavko Goldstein, Novi Libar 2007.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ 2011.  za knjigu desetljeća iz područja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava 

Slavko Goldstein u knjizi trezveno i smireno pokušava iznaći korijene zla i objasniti mlađim generacijama koliko nesnošljivost može uzrokovati odnosno donijeti nova zla. Stoga se referira i na rat u Hrvatskoj devedesetih, dajući jedan od najboljih pregleda hrvatsko-srpskih odnosa na primjeru dva sela (Prkosa i Banskog Kovačevca). Knjiga je doživjela dva izdanja, bila feljtonizirana i bila prikazana u više navrata u zemlji i inozemstvu, ubrzo izlazi englesko i srpsko izdanje. 


Knjiga desetljeća

Nominacije za knjigu desetljeća možete pogledati OVDJE (popis 2011.)

Dezerter

Dinko Telećan : Dezerter, Algoritam, 2013.

S tobom smo postali obitelj...priča o posvojenju

Anette Hildebrandt i Almuda Kunerta : S tobom smo postali obitelj...priča o posvojenju, Adopta, 2013.

Gusle u magli

Predrad Lucić : Gusle u magli (čitanka iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola), Algoritam, 2013.

Rat slikama

Sandra Vitaljić : Rat slikama – suvremena ratna fotografija, Algoritam, 2013.

Narodnooslobodilačka borba naroda Hrvatske

Mario Šimunković, Nikola Vukobratović, Domagoj Delač : Narodnooslobodilačka borba naroda Hrvatske, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Alerta, Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija, Vijesnik d.d., 2012.

Aleja Viktora Bubnja

Teofil Pančić : Aleja Viktora Bubnja, Naknada Ljevak, 2013.

Umjetnost za društvene promjene/Art for Social Changes

Andreja Kulunčić : Umjetnost za društvene promjene/Art for Social Changes, Mapa, 2013.

Belladonna

Daša Drndić : Belladonna, Fraktura, 2012.

Balkan: od geografije do fantazije

Katarina Luketić : Balkan: od geografije do fantazije, Algoritam, 2013.

Opasna sjećanja i pomirenje

Srđan Sremac, Zoran Grozdanov i Nikola Knežević : Opasna sjećanja i pomirenje – Kontekstualna promišljanja o religiji u postkonfliktnom društvu (zbornik), Ex Libris, 2012.

Feminizam  i kako ga steći

Đurđa Knežević : Feminizam i kako ga steći, Fraktura, 2012.

260  dana

Marijan Gubina : 260 dana, Auxilium, 2012.

Vlastiti  put

Ankica Kesić : Vlastiti put, Sitografika, 2012.

Božanska dječica

Tatjana Gromača : Božanska dječica: Roman za odrasle koji bi željeli ostati mladi, Fraktura, 2012.

Ljetni dnevnik  rata

Vladimir Stojsavljević : Ljetni dnevnik rata, Fraktura, 2012.

NOMINACIJE  ZA KNJIGU GODINE 2013./2014.

Nominacije za knjigu godine 2013./2014. možete pogledati OVDJE

Nominacije za knjigu godine 2014/2015.

Nominacije za knjigu godine 2014/2015. možete pogledati OVDJE