O nagradi

S radošću objavljujemo luarete Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2020. Čestitamo!Svečana online dodjela biti će 11. prosinca u 18 sati. PRIDRUŽITE SE!

S radošću objavljujemo luarete Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2020. Nagrada: Dana Budisavljević, Danka Derifaj i Lejla Šehić Relić; Priznanje: Ekumenska inicijativa žena Omiš, Inicijativa „Jedni za druge“ i Mario Kožić i Ivo Šegota; Posebno priznanje Ajna Jusić; Priznanje  KNJIGA DESETLJEĆA Dejan Jović: Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj, Igor Čoko i Slaven Rašković i: Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka; Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA: OŠ I.B. Mažuranić Ogulin, Oš. Vladimir Nazor Potpićan Svim laureatima čestitamo!

 

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava

„Krunoslav Sukić“ 2020.

svečana online dodjela

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku,

11. prosinca 2020.,18 sati

Govore

Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica u RH

Nj.E. dr. Henk Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj

Laureati 


Svečanost obogaćujemo projekcijom

filmovane dokumentarno - plesne predstave  ˝U IME OCA „

Narodnog pozorišta Tuzla i Alfa grupe


Prijenos uživo: https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic

 

Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić“ su namijenjeni pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj, odnosno za učinke djelovanja u Hrvatskoj. Stoga mogu biti nominirane i inicijative i građani iz područja Zapadnog Balkana čije djelovanje ima učinke u Republici Hrvatskoj.

 

Kategorije:

 

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”

Nagradu čine plaketa-zahvalnica te novčani iznos od 5.000, 00 HRK.

Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”

Priznanje čini plaketa - zahvalnica.

Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje “Krunoslav Sukić” KNJIGA DESETLJEĆA 2010. – 2020.   

Priznanje čini plaketa - zahvalnica.

Obrazac možete preuzeti ovdje

 

Priznanje “Krunoslav Sukić” MIROTVORNA ŠKOLA 2020.

Priznanje čine plaketa-zahvalnica te nagradni šestodnevni edukativno-studijski posjet skupine učenika/ca i nastavnica nagrađene škole Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi.

Obrazac možete preuzeti ovdje

Predlagati mogu fizičke i pravne osobe.


Nominacije dostaviti zaključno s 5. studenim 2020. na prijava-nagrada@centar-za-mir.hr

Kontakt osoba i adresa za dodatna pitanja:

Natalija Havelka: nagrada@centar-za-mir.hr ;  091619 4880


Odabir dobitnika/ice Nagrade i priznanja provodi Odbor Nagrade "Krunoslav Sukić" imenovan od strane Upravnog odbora Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, a u skladu s Pravilnikom o kriterijima, uvjetima i postupku o dodjeli nagrade i priznanja. Pravilnik je dostupan ovdje.

Odluka o izboru dobitnika/ica biti će javno objavljena na ovoj internetskoj stranici i internetskoj stranici Centar za mir: www.centar-za-mir.hr

 

Svečano uručenje Nagrade i priznanja je 12. prosinca u Osijeku povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Detaljnije informacije

NAGRADA ZA PROMICANJE MIROTVORSTVA, NENASILJA I LJUDSKIH PRAVA "KRUNOSLAV SUKIĆ" namijenjena je pojedincima/kama za njihovo djelovanje u Republici Hrvatskoj, odnosno za djelovanje koje ima učinak u RH. Nominirani ne moraju biti građani RH.

Nagradu čine plaketa-zahvalnica te novčani iznos od 5.000, 00 HRK.

Autor likovnog rješenja plakete Nagrade je gosp. Ivan Doroghy, profesor grafičkog dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za prijavu je obavezna sljedeća dokumentacija: popunjen prijavni obrazac, dvije pisane preporuke.

Prijavni obrazac za Nagradu može se preuzeti ovdje.

 

PRIZNANJE "KRUNOSLAV SUKIĆ" ZA PROMICANJE MIROTVORSTVA, NENASILJA I LJUDSKIH PRAVA namijenjeno je pojedincima/kama, organizacijama, društvima,  građanskim i drugim inicijativama za pružanje otpora nasilju te njihovom zalaganju za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, zaštiti i promicanju ljudskih prava i mirotvorstva: u lokalnoj zajednici; putem društveno angažirane umjetnosti; poticanjem društvenog,  ekumenskog i međureligijskog dijaloga; nenasilnim akcijama i drugim načinima nenasilnog društvenog djelovanja.

Priznanje čini plaketa - zahvalnica.

Za prijavu je obavezna sljedeća dokumentacija: popunjen prijavni obrazac, dvije pisane preporuke.

Prijavni obrazac za Priznanje može se preuzeti ovdje. 

 

PRIZNANJE "KRUNOSLAV SUKIĆ" KNJIGA DESETLJEĆA 2010. – 2020. dobivaju autori/ce knjige objavljene u HR ili u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana koja se ističe svojim doprinosom stvaranju ozračja boljeg razumijevanja i motivacije za mirotvorstvo, nenasilno djelovanje, zaštitu i promociju ljudskih prava i razvoj civilnoga društva.

Priznanje čini plaketa - zahvalnica.

Za prijavu je obavezna sljedeća dokumentacija: popunjen prijavni obrazac, dvije pisane preporuke.

Prijavni obrazac možete preuzeti ovdje.

 

PRIZNANJE "KRUNOSLAV SUKIĆ" MIROTVORNA ŠKOLA je uvedeno 2015 g., za osnovne i srednje škole koje promiču odgoj za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluju u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice.

Priznanje Mirotvorna škola se sastoji od plakete-zahvalnice te sedmodnevnog edukativno-studijskog posjeta skupine učenika/ca i nastavnica nagrađene škole Osijeku.

Za prijavu je obavezna sljedeća dokumentacija: popunjen prijavni obrazac, najmanje jedna pisana preporuka.

Prijavni obrazac možete preuzeti ovdje.


Odbor Nagrade: Goran Božičević, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić, Otto Raffai, Franka Sukić i Davor Špišić.

Odluka o izboru dobitnika/ica biti će javno objavljena na ovoj internetskoj stranici i internetskoj stranici Centar za mir: www.centar-za-mir.hrO Nagradi

 

 

 

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek je 2009. godine utemeljio nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire - svakog živog bića i svega stvorenoga. Bio je prigovarač savjesti. On reprezentira javno malo poznate i priznate muškarce i žene koji su, unatoč ratu i u ratu te u ovakvim teškim, gotovo zbunjujućim tranzicijskim vremenima, činili i čine sve što je njima moguće da kao društvo i politička zajednica nenasilnim metodama napredujemo prema pravednijem, demokratskom društvu -  gdje će pojedinci i zajednica imati prostor za razvijanje svojih kreativnih potencijala ali ne na štetu drugoga i bez  straha od drugoga – nego da njegujući  solidarnost i suradnju njegujemo, održavamo i unapređujemo mir.

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Dodjeljivanjem nagrade i priznanja želimo pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprječavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja. Vjerujemo kako proslava i zahvala za djelovanje za zajedničko dobro ohrabruje pojedince/ke da svoju građansku političku moć pokrenu u korist pozitivnih društvenih promjena.

Tijekom proteklih dvanaest godina ova, prva mirovna nagrada u Hrvatskoj, postala je prepoznatljivo mjesto okupljanja, proslave i ohrabrenja. Njezin ugled leži u bogatstvu izvrsnosti i posvećenosti njenih dobitnika i dobitnica koji dolaze iz jedanaest županija, uključujući najistočniju, vukovarsko-srijemsku i južnu, dubrovačko-neretvansku te iz regije i Europe. Nagrada ima nacionalni, regionalni pa i međunarodni doseg. Nagradu predstavljamo kao  „zajedničko tlo“ – zajednička je posvećenost miroljubivom društvu iako se laureati na više načina razlikuju i dolaze iz različitih društvenih slojeva, grupa i generacija. Odnosno, to je vizija koju mi ljudi koji koordiniramo poslovima održavanja Nagrade želimo ostvarivati.

 

 

 

 

 

 

Pogledajte reportaže s godišnjih dodjela Nagrade u našoj videoteci!

 

Pogledajte tematski broj časopisa KULTURA MIRA: TKO SU NAMA MIROTVORCI - objavlje povodom desete obljetnce Nagrade - sadrži priloge laureata i o laureatima:

ovdje