O nagradi

S radošću objavljujemo dobitnike/ce Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021. Nagrada je dodijeljena Mirjani Bilopavlović i Lori Vidović. Priznanja dobivaju kampanja „Moje mjesto pod suncem“, Mirovni inštitut iz Ljubljane, Melanija Mešić posthumno. Priznanje KNJIGA GODINE ide Ivani Bodržić za roman „Sinovi, kćeri“ i Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir“. Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja MIROTVORNA ŠKOLA 2021. Čestitamo!

Prijenos uživo: https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic

Nagrada „Krunoslav Sukić“ 2021.

Svečana dodjela, zahvala i proslava

Kulturni centar Osijek

Kneza Trpimira 2

9. prosinca 2021.,12 sati

Laureate će pozdraviti:

Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka

Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije

Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice

NJ.E. Mr. Haakon Blankenborg, Veleposlanik Kraljevstva Norveške

NJ.E. Mr. Simon derek Thomas, Veleposlanik Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske

Dr.sc. Nikola Biliškov, ambasador Klimatskog pakta Europske unije

Katarina Kruhonja, Odbor Nagrade


Laureati

Glazbeni ugođaj: učenici glazbene škole Franjo Kuhač Osijek

Prijenos uživo: https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic


Radni program

Srijeda, 8. prosinca u 19:00 - Društveni atelje, Županijska 11 (dvorišna zgrada)

Tribina: Climate Collage – razgovor s dr.sc. Nikola Biliškov, ambasadorom Klimatskog pakta Europske unije i članom Znanstvenici za klimu Hrvatska, dobitnik Priznanja “Krunoslav Sukić” (2016.)

Četvrtak, 9. prosinca u 18:00 – Kulturni centar Osijek, Kneza Trpimira 2

Projekcija “U IME OCA” dokumentarno-plesna kazališna predstava o djeci rođenoj u ratu u BiH.

Razgovor: Darrel Toulon, umjetnički direktor predstave U IME OCA, The Alpha Group (Austria)Ajna Jusić, Predsjednica udruženja Zaboravljena djeca rata (BiH)

Petak, 10. prosinca 10 - 15:00 – Kulturni centar Osijek, Kneza Trpimira 2

Tribina: DJECA ROĐENA IZ RATA

Petak, 10. prosinca u 19:00 - Društveni atelje, Županijska 11 (dvorišna zgrada)

Dijaloški forum: POLITIKE NENASILJA – NUŽNOST ILI UTOPIJA

Razgovor o mogućnostima i dilemama nenasilnog političkog djelovanja. Sudjeluju: dr.sc. Ana Raffai, Julijana Mladenovska-Tešija drs, Sonja Kersten, Katarina Kruhonja, Otto Raffai i Goran Božičević


Radi epidemioloških mjera skupovi su ograničeni na 35 – 50 sudionika uz Covid putovnice ili negativan Covid test.

O Nagradi

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek je 2009. godine utemeljio nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire - svakog živog bića i svega stvorenoga. Bio je prigovarač savjesti. On reprezentira javno malo poznate i priznate muškarce i žene koji su, unatoč ratu i u ratu te u ovakvim teškim, gotovo zbunjujućim tranzicijskim vremenima, činili i čine sve što je njima moguće da kao društvo i politička zajednica nenasilnim metodama napredujemo prema pravednijem, demokratskom društvu - gdje će pojedinci i zajednica imati prostor za razvijanje svojih kreativnih potencijala ali ne na štetu drugoga i bez straha od drugoga – nego da njegujući solidarnost i suradnju njegujemo, održavamo i unapređujemo mir.

Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić“ su namijenjeni pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj i njenom okruženju te uključuje i inicijative iz zemalja Zapadnog Balkana koje imaju utjecaj na izgradnju mira u Republici Hrvatskoj.

Dodjeljivanjem nagrade i priznanja želimo pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprječavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja. Vjerujemo kako proslava i zahvala za djelovanje za zajedničko dobro ohrabruje pojedince/ke da svoju građansku političku moć pokrenu u korist pozitivnih društvenih promjena.

Tijekom proteklih dvanaest godina ova, prva mirovna nagrada u Hrvatskoj, postala je prepoznatljivo mjesto okupljanja, proslave i ohrabrenja. Njezin ugled leži u bogatstvu izvrsnosti i posvećenosti njenih dobitnika i dobitnica koji dolaze iz jedanaest županija, uključujući najistočniju, vukovarsko-srijemsku i južnu, dubrovačko-neretvansku te iz regije i Europe. Nagrada ima nacionalni, regionalni pa i međunarodni doseg. Nagradu predstavljamo kao „zajedničko tlo“ – zajednička je posvećenost miroljubivom društvu iako se laureati na više načina razlikuju i dolaze iz različitih društvenih slojeva, grupa i generacija. Odnosno, to je vizija koju mi ljudi koji koordiniramo poslovima održavanja Nagrade želimo ostvarivati.