Nagrada 2015

Nagrada 2015 Nagrada "Krunoslav Sukić" 2015' je uručena Marijanu Gubini i Prince Wale Soniyikiju. Priznanje "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava dobio je Centar za mirovne studije. Priznanje "Krunoslav Sukić"za KNJIGU GODINE 2014/2015 koja pridonosi razumijevanju mirotvorstva, nenasilja i kulture ljudskih prava ide Borisu Paveliću za knjigu Smijeh slobode: uvod u Feral Tribune. Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA dodijeljeno je Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.

 

Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić 2015“

 Laureati i dobitnici priznanja

Boris Pavelić (Priznanje "KNJIGA GODINE), Emina Bužinkić (Priznanje, Centar za mirovne studije), Marijan Gubina (laureat Nagrade 2015) Prince Wale Sonikiyi (laureat Nagrade 2015) te Dinka Ivanović, Radmila Frantal, Ivana Komljenović, Mario Volgemut (nastavnici i učenici  Ekonomske i turističke škole Daruvar)

  

Nagrada "Krunoslav Sukić 2015"dodijeljena je dvojici izuzetnih mladih ljudi!

 

Marijan Gubina (rođ.1981.)

Ne mrzim, ne osuđujem i ne generaliziram.

Mirovnu nagradu „Krunoslav Sukić 2015“ uručujemo Marijanu Gubini kao poputninu njegovu odabiru ispravnog življenja kojim postaje primjerom, poticajom i podrškom ljudima oko sebe – mladima, braniteljskoj populaciji, nastavnicima, vjernicima, političarima, umjetnicima…

Marijan Gubina je Ana Frank kojoj se snovi ostvaruju; Marijan je, srećom, zatočeništvo preživio, ali ga se i oslobodio. Izašao je iz zatvorenosti u strah, povredu, mržnju i neopraštanje i našao svoje mjesto i svoj put. Katarza ili rasterećenje događaju se  ponajprije pisanjem, a potom i aktivnim djelovanjem kojim nastoji pridonositi izgradnji svijeta koji je Ana Frank tek sanjala – svijeta slobode od  nasilja!

Kao desetogodišnji dječak bio je, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji, 260 dana u zatočeništvu u Dalju, izložen nasilju i poniženjima. Izlazak iz povrede nije bio niti brz niti jednostavan. Zaokružuje se knjigom 260 dana u kojoj Marijan Gubina opisuje svoje teško iskustvo stradanja, ali i iskustvo podrške vezano uz neke suseljane srpske nacionalnosti.  Knjiga dolazi iz srca koje ne mrzi, nije ogorčeno i ne generalizira. Ona ne generira mržnju nego, nasuprot tomu postaje mirotvorna inspiracija mnogima: prevedena je na 15 jezika, uključujući arapski i kineski, po njoj je urađena nadahnuta kazališna predstava kojom redatelj, scenaristica, glumci – predstava u cjelini – dobiva Nagradu hrvatskog glumišta 2015.godine.

Marijan o svom iskustvu izlaska u slobodu iz spirale nasilja, o svom doprinosu  izgradnji bolje, pravednije, uključive i razvojno održive zajednice svjedoči serijom predavanja za mlade. Ovim predavanjima je obuhvatio gotovo 80% škola u ratom zahvaćenom području Hrvatske, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, a gostuje i u široj regiji i u inozemstvu.

Marijan djeluje za dobro svoje zajednice pokazujući u praksi kako je moguće zamijeniti glavne odrednica kulture rata odrednicama kulture mira: umjesto nasilja i sile – nenasilje i poštovanje ljudskih prava, umjesto autoritarnih struktura i iskorištavanja – demokratsko sudjelovanje i održiv razvoj čovječanstva, umjesto predodžbe neprijateljstva i nepovjerenja prema drugima – razumijevanje, snošljivost i solidarnost među narodima i kulturama svijeta.

Na tim je temeljima Marijan okupio veliki broj volontera koji su prisutni u životu Osijeka  kroz humanitarne akcije, humanitarno–edukativne programe za ovisnike i štićenike Doma za odgoj djece i mladeži te oko platforme za suradnju s manjima - PRIJATELJI MANJINA.

Marijane, želimo da Ti i tvoji kolege i kolegice i dalje koračate tim putem!

Nj.E.Ellen Berends i Marijan Gubina

 Marijan Gubina prima plaketu od Nj.E. Ellen Berends, veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj

 

 Laureat Prince Wale Soniyiki

Ja sam sada ok, ali drugim izbjeglicama treba.

Za njegov višegodišnji mirovni angažman na posredovanju među različitim kulturama -  vlastitim primjerom,  volontiranjem, kao međukulturni tumač, aktivistički - ali i institucionalno, samozatajno - ali i medijski, no uvijek neposredno, nenasilno i duboko ljudski.  Takvim svojim djelovanjem Prince Wale Soniyiki pridonosi integraciji imigranata i promjeni  stavova  hrvatske javnosti prema azilantima. Time potiče dobro u nama.

Prince Wale Soniyiki mirovni je aktivist, volonter, borac za ljudska prava,  prava izbjeglica i imigranata, osnivač je Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, suradnik Centra za mirovne studije, entuzijast i optimist. Izbjegao je iz Nigerije pred militantnom skupinom Boko Haram nakon što je bio mučen, a braća su mu ubijena. Prešao je  Afriku i   Sredozemlje. U Hrvatskoj dobiva azil 20. lipnja 2012. na Svjetski dan izbjeglica. Tom prilikom odgovara ministru koji mu uručuje odluku o azilu, na pitanje treba li mu što. “ Meni ne, ja sam sada ok. Ali drugim izbjeglicama treba. Oni dugo čekaju. Uvjeti, neizvjesnost, to treba. Ne za mene. Za njih“.

Prince je kontinuirano povezan s imigrantima, daje im podršku u procesu traženja azila i integracije, kao što nastoji pitanje azilanata približiti široj javnosti, rastakati predrasude i strahove te pridonositi prijateljskom društvenom okruženju.

„Radim s imigrantima. Želim vidjeti da se smiju, da se osjećaju dobro ako ih netko izvana zastrašuje. No kada smo zajedno, pričamo neke afričke šale i razveseljavamo se međusobno. Kada ih vidim sretne, iako čekaju  odluku, i ja sam sretan. Uvijek mislim na to kako bi oni mogli biti sretni u ovom životnom razdoblju. Jer ja sam bio kao oni prije nego što sam dobio azil, i ja  sam razmišljao o svakom danu u svom životu. Mislim da je sreća ono što svi oni koji imaju tešku prošlost ponekad trebaju.”

Aktivist Crvenog križa još u rodnoj Nigeriji, svoj cijeli mladi tridesetogodišnji život gradi, točnije –širi, mir oko sebe. Nesebično, iskreno, nitko tko je s njim surađivao nije ostao ravnodušan: skroman, znatiželjan, marljiv, zaraznog optimizma, trpi rasističke komentare, ali ne šuti o njima, upisuje i završava Mirovne studije uspješno, iako hrvatski jezik tek uči.

Prince svojim primjerom približava problematiku azila mnogim stanovnicima Hrvatske. Vjeruje u suživot različitih kultura te aktivno radi na interkulturalnosti, razmjeni hrvatske, nigerijske te drugih afričkih kultura.

Gospodin Prince Wale Soniyiki, hvala Vam,  potičete dobro u nama, a zasigurno obogaćujete niz Laureata Nagrade „Krunoslav Sukić“. UBUNTU!

 Prince Wale Soniyiki

Prince Wale Soniyiki se obraća gostima nakon što je primio Nagradu.

 

Priznanje „Krunoslav Sukić 2015“

Laureat: Centar za mirovne studije

Centru za mirovne studije dodijeljeno je priznanje za njihov višegodišnji rad na problematici azila, imigracijskih politika, integracije i direktnog rada na izbjegličkoj krizi

i za način na koji je taj svoj rad na problematici azila u Hrvatskoj prirodno te odgovorno, uključivo, suradnički i nenasilno ugradio u inicijativu “Dobrodošli”.

Tako, Priznanje zasluženo ide za ustrajan rad na rastvaranju predrasuda o migrantima, poticanje atmosfere tolerancije, formuliranju humanijih javnih politika i stvaranje organizacijskih pretpostavki za nastanak inicijative „Dobrodošli“.

Putem javnog zagovaranja, istraživanjima i edukacijom CMS radi na razvijanju integracijskih politika, poboljšanju neizmjerno slabe socijalne uključenosti tražitelja azila i azilanata, uključivanju građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih društvenih aktera u pružanju direktne potpore izbjeglicama te na razvijanju održive suradnje s lokalnim organizacijama i institucijama u pružanju informacija i socijalnih usluga tražiteljima azila i azilantima.

Od rujna, kada se Hrvatska suočila s velikim valom migranata/izbjeglica, CMS pokreće inicijativu „Dobrodošli“ koja ima važnu ulogu u organiziranju pomoći izbjeglicama/ migrantima i odličan je primjer civilne samoorganizacije.  Inicijativa okuplja 60 organizacija koje volontiranjem u kampovima, sakupljanjem pomoći, monitoriranjem i javnim zagovaranjem prate kolonu izbjeglica u njenom prolazu kroz Hrvatsku te razmjenjuje informacije i surađuju sa sličnim inicijativama iz zemalja tzv. Balkanske rute i iz europskih zemalja.

Pri pružanju pomoći na terenu, CMS ostvaruje odličnu suradnju s vladinim institucijama i sa sličnim lokalnim i međunarodnim nevladinim i humanitarnim organizacijama, u stalnim javnim istupima iznosi stajališta o ključnim pitanjima pravih odgovora na uzroke i posljedice izbjegličke krize te predlaže promjene postojećih praksi. Sve to pridonijelo je humanijem tretmanu izbjeglica/migranata te bitno drugačijem pristupu hrvatske javnosti i Vlade od pristupa koji su primjenjivale susjedne zemlje.

Djelovanje CMS-a je poticajno i suradničko, što je jedini način da se na lokalnoj i internacionalnoj razini rješavaju problemi koji su uzroci ratova, nestabilnosti i nesigurnosti pojedinaca, te posljedično ugrožavaju ljudska prava. To odlično ilustrira učinkovitost  angažmana CMS-a u rješavanju problema i kriznih situacija poput ovogodišnje izbjegličke krize. Njihov primjer djelovanja ohrabruje i motivira. Hvala!

 

Priznanje Centru za mirovne studije

Emina Bužinkić primila je priznanje u ime Centra za mirovne studije

 

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za KNJIGU GODINE 2014/2015

Laureat: Boris Pavelić

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za KNJIGU GODINE 2014/2015 dodijeljeno je Borisu Paveliću za knjigu Smijeh slobode: uvod u Feral Tribune za izuzetan istraživački, stručni i znanstveni doprinos na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj.

Priznanje ide za originalan autorski rad, koji plijeni pažnju iako je analitičan, zanimljiv poput trilera, temeljit gotovo kao enciklopedija. Boris Pavelić je uspio u teškom zadatku, othrvati se da ga količina i atraktivnost materijala nadvlada ali i oduprijeti se izazovu da on izađe kao pobjednik.

Uspio je ruku pod ruku, znalački i ljudski, izvući Feral pred svjetla javnosti i suočiti s njime one koji su ga čitali i voljeli, ali i one koji ga nisu voljeli, a možda najviše one koji ga nisu poznavali.

Knjiga na 700 stranica podrobno opisuje fenomen i djelovanje političko-satiričnog lista Feral Tribune od nastanka davne 1983. kao humorističkog podlistka Nedjeljne Dalmacije pa sve do gašenja samostalnog tjednika 2008. godine. Ovaj poduhvat Borisa Pavelića vidimo kao poticaj i poziv otvaranju rasprava i istraživanja koji su do sada izostajali  - za politologe, sociologe, novinare, povjesničare, istraživače jezika i književnosti te, dakako, za teoretičare i praktičare nenasilnog otpora i nenasilnog društvenog djelovanja. Primjer je iz koga valja učiti o društvenim, političkim, psihološkim učincima oštre, rekli bismo bespoštedne političke satire. Kako je to bila i nakana autora, ovim mu priznanjem želimo u tome dati podršku! Dobitnik priznanja za knjigu godine Boris Pavelić

Boris Pavelić - prijateljske riječi zahvale

 

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2015

Stručnjaci – angažirani građani – dobari ljudi!

dodijeljeno je učenicima,  nastavnicima i suradnicima Ekonomske i turističke škole Daruvar za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju te solidarno i uključivo sudjelovanje u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice.

Ekonomska i turistička škola  jedna od najstarijih srednjih škola u Daruvaru. Preko 400 učenika u 19 razreda dolaze iz  Bjelovarsko – bilogorske i Požeško – slavonske županije, veliki broj učenika je porijeklom iz BiH i sa Kosova, školu pohađaju učenici češke i srpske nacionalne manjine. Škola izučava za više zanimanja: ekonomist, hotelijersko-turistički i agroturistički tehničar, prodavač, kuhar i konobar. Izvrsnost u obrazovanju za ta zanimanja potvrdili su nizom nagrada na državnoj i međunarodnoj razini.

No, Ekonomska i turistička škola Daruvar svoje učenike istovremeno odgaja, obrazuje i oprema i za angažiran život u zajednici – potiče aktivno uključivanje mladih u lokalnu zajednicu promičući mir, solidarnost, suradnju i toleranciju među različitim dionicima društva, etničkim i interesnim skupinama.

Kroz niz suradničkih projekata s organizacijama civilnoga društva, institucijama, međunarodnim organizacijama te sudjelovanjem u građanskom odgoju i obrazovanju, učenici i nastavnici Ekonomske i turističke škole kontinuirano unapređuju razumijevanje demokracije i temeljnog koncepta ljudskog dostojanstva, slobode i prava, uče, promišljaju i sudjeluju u unapređivanju lokalne samouprave (Škola ljudskih prava, Model međunarodnog kaznenog suda, Projekt za bolji grad).

O nasilju uče kroz sjećanja na tragično iskustvo holokausta u ljudskoj povijesti, kao i o povijesnom razumijevanju borbe protiv fašizma i antisemitizma (projekti Šafran- sadanja žutih šafrana, izložba Anna Frank – povijest za budućnost  te Šetnja sjećanja  povezuju učenike diljem Hrvatske i Europe na temu percepcije spomenika i povijesti). Zatim, prorađuju teme nasilja među mladima, ženama, u obitelji i putem elektroničkih medija te sudjeluju u preventivnim kampanjama (Nasilje ostavlja tragove, Zvoni za nenasilje, Muško NE nasilju nad ženama, Zašto samo promatramo).  Učenici imaju prilike promišljati vrijednosti i upoznati vještine potrebne za dijalog, nenasilnu komunikaciju, upravljane sukobom  i nenasilne društvene promjene (sudjeluju na ljetnoj Školi mira, uče o češkoj manjini u povijesti svog zavičaja).

Istovremeno djelima solidarnosti – volontiranjem u udrugama i ustanovama (Pučka knjižnica, Dom za stare i nemoćne, Crveni križ, Udruga invalida i druge) i humanitarnim aktivnostima pokazuju brigu o potrebitima.

Priča o Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar nas ohrabruje jer govori o osnaživanju koje proizlazi iz sinergije osobnog razvoja s radom za opće dobro.  Radeći za opće dobro mladi ljudi  postaju samosvjesni,  razvijaju  svoje potencijale za suosjećanje, za hrabrost, za kreativnost i za mudrost, dobivaju znanja i vještine, povezuju se s drugima i rade ono što ih ispunjava i čini zadovoljnima i radosnima! Dobar stručnjak/kinja – angažiran građanin – dobar čovjek!

U Ekonomskoj i turističkoj školi  Daruvar na tom putu zajedno koračaju nastavnici, učenici i brojni suradnici. To smo došli danas proslaviti!

Ekonomska i turistička škola Daruvar

 Mario Volgemut i  Ivana Komljenović, učenici 3. razreda, Radmila Frantal,  koordinatorica za Građanski odgoj i obrazovanje, Dinka Ivanović, ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar

 

 Svečana dodjela Nagrade i priznanja

9. prosinca 2015.

Hrvatsko narodno kazalište Osijek

 

  

  G. Denis Ambruš, zamjenik gradonačaelnika Grada Osijeka  - dobrodošlica

  Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, Nj.E. Ellen Berends pozdavalja laureate 

 

 

 

 

 

 

 

Katarina Kruhonja, Odbor Nagrade i Ana Raffai (dobitnica Nagrade 2012) proveli su kroz svečanost  

 

Glazbeni ugođaj

Mislav Pavin, izvanredan mladi osječki glazbenik koji sebe predstavlja kao pokušaj Jazz klavirista s klasičnom naobrazbom – klasično srednje obrazovanje, Jazz usavrsavao na Berklee međunarodnoj radionici, mentorsku podršku dobiva od Matije Dedića.

   

 

 OKUSI DOMA 

Ajobi Taju Izebe (David), Chichi Amare,  Sadou Diagne, Prince Wale Soniyiki kuhari imigrantske inicijative OKUS DOMA pripremili su uzvanicima na svečanosti jela iz svojih zavičaja – iz šarene blisko-istočne i afričke kuhinje, vegansko-vegetarijanskog menija.  Zajednički objed  ne spaja samo okuse i kuhinje, on spaja ljude! Životni je, i ukusan, prilog duhu inicijative Dobrodošli!

Pogledajte reportažu

http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/