Objavljeni laureati Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021.

Objavljeni laureati Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021. Nagrada je dodijeljena Mirjani Bilopavlović i Lori Vidović. Priznanja dobivaju kampanja „Moje mjesto pod suncem“, Mirovni inštitut Ljubljana, Melanija Mešić posthumno. Priznanje KNJIGA GODINE ide Ivani Bodržić za roman „Sinovi, kćeri“ i Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir“. Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja MIROTVORNA ŠKOLA 2021. Čestitamo!

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021.

dodijeljena je sa zahvalnošću dvjema izvanrednim ženama:

Miri Bilopavlović - Mirjani - za četvrt stoljeća angažirane, pouzdane i uključive mirovne prisutnosti u zaštiti ranjivih skupina, promoviranju kulture mira, različitosti i jednakopravnosti te pravima nacionalnih manjina.

Lori Vidović - za izuzetan doprinos i osobni pečat zaštiti ljudskih prava za vrijeme mandata Pučke pravobraniteljice.


Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021.

dodijeljena su sa zahvalnošću:

Centru za kulturu dijaloga za kampanju i program Moje mjesto pod suncem, za kreativan, osnažujući i povezujući način ublažavanja i rješavanja dječjeg siromaštva.

Mirovnom inštitutu iz Ljubljane - za trideset godina neprekinutog stvaranja, afirmiranja i prakticiranja mirovne kulture.

posthumno Melaniji Mešić za mladalački kreativan a mudar i ustrajan aktivizam koji je pridonio i koji inspirira i ohrabruje na nove načine borbe za pravednije društvo.


Priznanje za KNJIGU GODINE 2020./2021.

dodijeljeno je sa zahvalnošću

Ivani Bodrožić za roman „Sinovi, kćeri“: Naklada Hermes , 2020. koji je hrabra i minuciozna odiseja u poharana srca onih koji su marginalizirani u bešćutnom društvu. Ili trpe izravni prezir i brutalno nasilje radi svoje drukčijosti – spolne, rasne, obrazovne, ekonomske.

Elvisu Bošnjaku za roman „Gdje je nestao Kir“: HENA COM, 2021., koji je upisao Josipa Reihla Kira u našu trajnu memoriju, pridonoseći da nepodnošljiva stvarnost koju ne možemo promijeniti poprimi bar minimalan ljudski oblik. Roman oblikuje priču o zločincu i žrtvi, o likividatoru i likvidiranom, ne upadajući u crno-bijele uskogrudnosti. Nego pristupajući i Kiru i njegovom ubojici s pozicija običnih ljudi bačenih u žrvanj bratoubilačkog rata i tragičan apsurd izbora između pojedinačnih identiteta i masovnih svrstavanja bezdušja.


Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2021.

dodijeljeno je sa zahvalnošću

Učenicima i učiteljima Srednje škole Glina - za višegodišnje ustrajno nastojanje da njihova škola postane zajednica utemeljena na uvažavajućim odnosima, suradnji i solidarnosti između nastavnika, učenika i cjelokupne zajednice.

Učenicima i učiteljima I. Gimnazije Zagreb - kao primjer kako škola koja u je u srce vizije stavila čovjeka i čovječnost njegujući znanje, solidarnost, identitet i odgovornost pridonosi jačanju mirotvornih odnosa i kapaciteta svojih učenika, cijele škole i zajednice.