Dijaloški forum 2016

Tema Dijaloškog foruma Nagrade "Krunoslav Sukić" 2016 bila je "Bogaćenje i osiromašivanje kao generatori nasilja u Hrvatskoj". Nasilje nije samo fizičko. Koliko ekonomska nejednakost ugrožava sigurnost građana u RH? Radi li se o realnoj opasnosti od eskalacije u fizički sukob i nasilje ili o obaveznim popratnim pojavama društava u EU danas. Panelisi su razgovarali o tome što radimo, što možemo i trebamo raditi po pitanju osiromašivanja većine i bogaćenja manjine u Hrvatskoj danas. Kako promjeniti, transformirati gospodarske i političke odnose? Političkom participacijom, građanskim neposluhom ili novim pristupima. Kojim?

Radni dio godišnjeg ciklusa mirovne Nagrade "Krunoslav Sukić", Dijaloški forum 2016 s temom "Bogaćenje i osiromašivanje kao generatori nasilja u Hrvatskoj" održan je 8. prosinca u Osijeku u Knjižari Nova.

Adam Curle, prijatelj čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo, kaže da je izgradnja mira "unapređivanje odnosa na psihološkom, gospodarskom, političkom i kulturološkom planu". Panelisti Foruma su razgovarali o tome što radimo, što možemo i trebamo raditi po pitanju osiromašivanja većine i bogaćenja manjine u Hrvatskoj danas. Kako promjeniti, transformirati gospodarske i političke odnose?  Političkom participacijom, građanskim neposluhom ili novim pristupima. Kojim?

Goran Božičević, član Odbora Nagrade dao je uvodnu riječ i moderirao razgovor.  

Dr.sc. Milan Ivanović, Panon – institut za strateške studije Osijek propitao je temu razumijemo li kapitalizam u kojem živimo.

Damir Jurić, kroničar temu ekonomija bez nasilja - utopija za neupućene? 

 O istraživačkom novinarstvu - namjerno opstruiranoj profesiji govorili su Dario Juričan, režiser filma Gazda i Barbara Matejčić, novinarka dobitnica Nagrade "Krunoslav Sukić" 2014.

etičnoj banci kao putokazu za promjene izlagao je Goran Jeras, Zadruga za etično financiranje.